Baje

Praatje over “De reizende BomBoClown Baje”

Vele zullen zeggen jij bent toch onze Clown Pjotr. Na drie jaar clownen in Nepal voelde ik gewoon dat ik mijn clownsnaam moest veranderen. Ik heb Maureen gevraagd of dat de kinderen van Milijuli een leuke naam konden verzinnen. Ik ben zeer vereerd met mijn clownsnaam BAJE (OPA). Bedankt kinderen van Milijuli.

2017 ging ik voor de eerste keer naar Nepal. Het was liefde op het eerste gezicht. Het was een soort thuiskomen. Op de weg naar Pokhara stapte een meisje (Maureen) in waar je aan kon zien, zij gaat de groep verstevigen. Ze was ook zeer zichzelf. Ze had verschillende functies in de groep. Ze was onze tolk, reisleidster en het laatst was ze clown Deddel. Het mooie aan het hele gebeuren was: ze liep mijn droom binnen. Ik wist gelijk al: zij is de sleutel om hier terug te komen voor mijn passie contact clownen die wij samen delen.

Van het een kom het ander. Vanaf 2018 zijn we van start gegaan met onze Clowns Missie. Die bestaat uit contact clownen in ziekenhuizen, weeshuizen, scholen en kinderen uit de sloppen. Omdat we niet met lege handen willen aankomen laten we ons sponsoren om de kinderen die we bezoeken iets te kunnen geven wat ze nodig hebben. Dat kunnen levensmiddelen, schoolbenodigdheden en/of medicijnen zijn. Naast het clownen brengen wij ook een muurschildering aan bij een van de instanties.

Uit Clown Baje haal ik veel kracht/energie. Het zijn altijd de kleine dingen die het doen. Zoals dat je een kind bij zijn armen oppakt en die het dit keer niet eens op een brullen zet maar lacht naar de clown Baje. Of het moment dat we een rondleiding krijgen in weeshuis ‘Happy home’, aan de rand van Kathmandu, en dat er een meisje (14) zich om mij bekommert zodat ik de groep kan volgen. Op dezelfde plek was het dat we niet mochten vertrekken want de kinderen hadden ook wat voor ons ingestudeerd jong en oud. Het was zo gaaf dat deze grote jongen werkelijk tranen in zijn ogen had. En vele clowns met me.

Dit betekent gewoon ik moet terug.