10 dagen na de aardbeving

We zijn inmiddels 10 dagen verder en de angst is zo goed als weg. Maar het is nog lang niet over. We hebben nu 2 dagen geen aardbeving meer gevoeld. De hoop is daar dat het nu dan ook echt over is. Maar er liggen nog veel gevaren op de loer. Heel veel mensen denken niet aan de epidemieën die uit kunnen breken na een ramp als deze.

En ik ben blij dat zoveel Nederlanders mij steunen en helpen om dit te kunnen doen.

De waterbronnen kunnen vervuild zijn en mensen drinken het water nog. Veel mensen leven dicht naast elkaar en wordt er een ziek dan worden er velen ziek. Ik ben geen dokter en ik heb er ook weinig verstand van maar gelukkig heb ik mensen om me heen die dat wel hebben. 
Ik zie zeer zeker het belang er van in dat de symptomen die kunnen lijden tot een epidemie vroegtijdig worden onderschept en genezen.

Daarom zijn wij op het moment bezig met medische mobiele eenheden naar verschillende plekken in Nepal te sturen om dit te onderzoeken en aan te pakken. Stichting Bombo is vooral gericht op kinderen en hun moeders. Dit neemt niet weg dat wanneer een man in nood is deze natuurlijk ook wordt geholpen. Makkelijk is het niet. Doordat het hele land getroffen is zijn medicijnen bijna niet aan te slepen. Heel veel medicijnen zijn niet, of moeilijk te verkrijgen ondanks onze directe contacten met de fabriek. Ons eerste team staat klaar om te vertrekken en zal naar Gorkha gaan.

In de tussen tijd blijven we op zoek naar dokters, medicijnen en vrijwilligers om naar andere plekken af te reizen. Onze dokters zullen van deur tot deur gaan om zo het beste idee te krijgen van de gezondheid van de dorpsbewoners. Grote medische kampen bereiken vaak niet de mensen in de dorpjes die een beetje verder van de weg liggen. Mensen kunnen hun huis niet verlaten, of in ieder geval wat daar van over is omdat dieven het geen wat nog over is stelen. Dit betekent dat vaak de vrouw bij het huis blijft.

Op dit moment zijn mijn dagen van de vroege ochtend tot de late avond gevuld met werk, werk en nog meer werk. Maar ik ben blij dat ik iets kan betekenen. Ook al lijkt het soms maar weinig in deze enorme ramp.

En ik ben blij dat zoveel Nederlanders mij steunen en helpen om dit te kunnen doen. Jullie zijn te gek! Dank u wel!